OCMW Visies: interview met BECO over MVO in openbare besturen

22 juni 2012

OCMW Visies, het driemaandelijks tijdschrift van de Vereniging van Vlaamse OCMW-Secretarissen, vroeg aan Anouk van de Meulebroecke - directeur van BECO België - om in een interview meer uitleg te geven over MVO en hoe dit concept in lokale overheden en openbare besturen kan worden toegepast. 

Volgens BECO mag ook een OCMW niet voorbijgaan aan mens, milieu en maatschappij bij de uitvoering van zijn opdracht in alle opzichten. "Het gaat hierbij enerzijds om het verbeteren van de interne werking: het reduceren van de milieu-impact van de eigen gebouwen, apparatuur en wagenpark, goed werkgeverschap, enz.Via een MVO -visie kan een OCMW anderzijds ook de band met de burgers op een open, warme en vertrouwde manier versterken door rekening te houden met wat hen bezighoudt. Daarom is communicatie binnen en over MVO een belangrijke schakel", aldus van de Meulebroecke. 

Structurele aanpak

Wil een bedrijf of organisatie zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid opnemen, dan is het belangrijk om doordacht en structureel acties te integreren in de dagdagelijkse bedrijfsvoering. "Elke beslissing die gemaakt wordt, van een nieuw personeelsbeleid tot de aankoop van kantoormeubilair, moet een afweging zijn van economische, sociale en milieugerichte criteria", weet van de Meulebroecke. "Het engagement binnen een onderneming is daarbij essentieel, zowel van de werkgever als de werknemer."

In het artikel geeft BECO ook enkele tips, instrumenten en praktijkvoorbeelden mee voor openbare besturen die aan de slag willen met MVO. 

Het volledige artikel kan u hieronder lezen (vanaf pagina 6).

AttachmentSize
OCMW_Visies_2012.2.pdf7.7 MB